Actieve solidariteit (e-Book)

rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar sociaal-politieke aspecten van de verzorgingsstaat (de Willem Drees-leerstoel) aan de Universiteit van Amsterdam op donderdag 24 september 2009

Prijs € 7,99

Niet beschikbaar

M. Trappenburg

Adobe PDF | September 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

UvA/ Oratie Sociologie van 24 september 2009Gedurende de laatste decennia is de Nederlandse verzorgingsstaat van karakter veranderd. Enigszins chargerend zou je kunnen zeggen dat de verzorgingsstaat uit de jaren zeventig en tachtig een grote mate van passieve, financiële solidariteit vroeg van gemiddelde werkende burgers. Deze burgers betaalden voor verzorgingshuizen, verpleeghuizen, psychiatrische instellingen en sociale werkplaatsen. Kwetsbare medeburgers - psychiatrische patiënten, verstandelijk gehandicapten, dementerende bejaarden - werden opgevangen in instituties, door professionals die daarvoor een salaris kregen. Het grote voordeel van dit systeem van passieve solidariteit was dat de lasten ervan eerlijk werden verdeeld over alle belasting- en premiebetalers. Sinds begin jaren negentig is sprake van een ander beleid. Kwetsbare burgers moeten sindsdien zoveel mogelijk wonen in gewone buurten en werken in gewone bedrijven. Kwetsbare kinderen vallen onder een Weer Samen Naar School regeling. Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Margo Trappenburg bekijkt in haar oratie wat de effecten van het nieuwe beleid zijn voor de kwetsbare groepen in kwestie en wat het betekent voor gemiddelde werkende burgers. Zij concludeert dat actieve solidariteit vooral gevraagd wordt van bepaalde groepen burgers, die onder het systeem van passieve solidariteit niet als de zwaarste schouders' werden aangemerkt. Door de manier waarop het systeem van actieve solidariteit wordt vormgegeven (een moreel appèl aan burgers) zet het bovendien een premie op een asociale opstelling. Passieve solidariteit kon op simpele wijze worden opgelegd aan botte, egocentrische burgers of bazen. Actieve solidariteit lijkt daarentegen vooral te worden verleend door sympathieke, sociaal voelende medeburgers. Trappenburg pleit ervoor om de discussie over Weer Samen Naar School, vermaatschappelijking, extramuralisering en dergelijke in minder politiek correcte termen te voeren, zodat deze schaduwzijden boven tafel komen en kunnen worden geadresseerd.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
M. Trappenburg
Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789048511808
Formaat
Adobe PDF
Publicatiedatum
September 2011
Bestandsgrootte
640175 bytes
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

UvA/ Oratie Sociologie van 24 september 2009

Gedurende de laatste decennia is de Nederlandse verzorgingsstaat van karakter veranderd. Enigszins chargerend zou je kunnen zeggen dat de verzorgingsstaat uit de jaren zeventig en tachtig een grote mate van passieve, financiële solidariteit vroeg van gemiddelde werkende burgers. Deze burgers betaalden voor verzorgingshuizen, verpleeghuizen, psychiatrische instellingen en sociale werkplaatsen. Kwetsbare medeburgers - psychiatrische patiënten, verstandelijk gehandicapten, dementerende bejaarden - werden opgevangen in instituties, door professionals die daarvoor een salaris kregen. Het grote voordeel van dit systeem van passieve solidariteit was dat de lasten ervan eerlijk werden verdeeld over alle belasting- en premiebetalers. Sinds begin jaren negentig is sprake van een ander beleid. Kwetsbare burgers moeten sindsdien zoveel mogelijk wonen in gewone buurten en werken in gewone bedrijven. Kwetsbare kinderen vallen onder een Weer Samen Naar School regeling. Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Margo Trappenburg bekijkt in haar oratie wat de effecten van het nieuwe beleid zijn voor de kwetsbare groepen in kwestie en wat het betekent voor gemiddelde werkende burgers. Zij concludeert dat actieve solidariteit vooral gevraagd wordt van bepaalde groepen burgers, die onder het systeem van passieve solidariteit niet als de zwaarste schouders' werden aangemerkt. Door de manier waarop het systeem van actieve solidariteit wordt vormgegeven (een moreel appèl aan burgers) zet het bovendien een premie op een asociale opstelling. Passieve solidariteit kon op simpele wijze worden opgelegd aan botte, egocentrische burgers of bazen. Actieve solidariteit lijkt daarentegen vooral te worden verleend door sympathieke, sociaal voelende medeburgers. Trappenburg pleit ervoor om de discussie over Weer Samen Naar School, vermaatschappelijking, extramuralisering en dergelijke in minder politiek correcte termen te voeren, zodat deze schaduwzijden boven tafel komen en kunnen worden geadresseerd.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
M. Trappenburg
Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789048511808
Formaat
Adobe PDF
Publicatiedatum
September 2011
Bestandsgrootte
640175 bytes Kb
Taal
Nederlandstalig