De dag dat mijn vader verdween

Prijs € 14,95

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

Gerard Nijenhuis

Paperback | April 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De dag dat vader verdween is een boeiend boek dat gaat over de oorlogsjaren in een dorp op de Hondsrug. Het boek schetst een dorp dat in de luwte van de oorlog zo gewoon mogelijk probeert door te gaan met het gewone leven; dat dit niet altijd gemakkelijk is, laat zich raden.Onderlinge verstandhoudingen worden op de proef gesteld en ook het dorp krijgt te maken met: wie is er goed of fout in de oorlog? En wat is goed en fout eigenlijk?Het verhaal is deels gebaseerd op de geschiedenis en is deels fictie. Het beleven en ervaren van de hoofdpersoon Hilbert, is in het boek belangrijker dat de historische feiten, maar vele waar gebeurde gebeurtenissen spelen een rol. De lezer beleeft de oorlogstijd door de ogen van de zoon van de burgemeester. Als zijn vader is gegijzeld en zijn moeder langdurig ziek is, moet de jongen al snel volwassen worden. Hij vindt steun bij een overbuurman die dominee is, bij een vriend en bij de huishoudelijke hulp. Aan de ene kant is hij gewoon een ondernemende scholier die zich in alle opzichten ontwikkelt, en zo ook zijn eigen seksualiteit herkent. Aan de andere kant brengt hij als koerier berichten rond in dorpen in de omgeving, voert diepzinnige gesprekken met zijn vriend de dominee, en is een betrouwbare hulp voor zijn moeder.Zo beschrijft de schrijver op indringende manier het bezoek van Hilbert aan zijn vader die als gijzelaar in de gevangenis van St.Michelsgestel zit. Door onwennigheid in die vreemde situatie duurt het een paar minuten voor er een gewoon gesprek kan ontstaan, maar meer tijd krijgen ze niet en hij moet alweer vertrekken voor ze elkaar zelfs maar echt hebben kunnen spreken.Ook het bizarre bombardement van de vleesfabriek in de laatste oorlogsdagen en hoe Hilbert de bevrijding beleefde schetst hoe een kind zo'n ingrijpende periode zou kunnen beleven.De roman De dag dat vader verdween is beeldend geschreven; de lezer weet hoe de kamers in het huis eruit zien, of hoe de dominee zich bewoog. Hierdoor weet Nijenhuis de sfeer van de jaren veertig te creëren en treft hij de gedachten en belevingswereld van een kind op de grens van volwassenheid. Net als de hoofdpersoon is ook de schrijver Nijenhuis is een waarnemer. Hij bekijkt en beschrijft en neemt daarmee de lezer mee in zijn wereld, diezelfde lezer daarmee een aantal boeiende uren bezorgend.De dag dat vader verdween is een Nederlandstalige roman en is een uitgave van stichting Het Drentse Boek in Beilen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Gerard Nijenhuis
Uitgever
Drentse Boek, Stichting Het
ISBN
9789065091833
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

De dag dat vader verdween is een boeiend boek dat gaat over de oorlogsjaren in een dorp op de Hondsrug. Het boek schetst een dorp dat in de luwte van de oorlog zo gewoon mogelijk probeert door te gaan met het gewone leven; dat dit niet altijd gemakkelijk is, laat zich raden.
Onderlinge verstandhoudingen worden op de proef gesteld en ook het dorp krijgt te maken met: wie is er goed of fout in de oorlog? En wat is goed en fout eigenlijk?
Het verhaal is deels gebaseerd op de geschiedenis en is deels fictie. Het beleven en ervaren van de hoofdpersoon Hilbert, is in het boek belangrijker dat de historische feiten, maar vele waar gebeurde gebeurtenissen spelen een rol. De lezer beleeft de oorlogstijd door de ogen van de zoon van de burgemeester.
Als zijn vader is gegijzeld en zijn moeder langdurig ziek is, moet de jongen al snel volwassen worden. Hij vindt steun bij een overbuurman die dominee is, bij een vriend en bij de huishoudelijke hulp. Aan de ene kant is hij gewoon een ondernemende scholier die zich in alle opzichten ontwikkelt, en zo ook zijn eigen seksualiteit herkent. Aan de andere kant brengt hij als koerier berichten rond in dorpen in de omgeving, voert diepzinnige gesprekken met zijn vriend de dominee, en is een betrouwbare hulp voor zijn moeder.
Zo beschrijft de schrijver op indringende manier het bezoek van Hilbert aan zijn vader die als gijzelaar in de gevangenis van St.Michelsgestel zit. Door onwennigheid in die vreemde situatie duurt het een paar minuten voor er een gewoon gesprek kan ontstaan, maar meer tijd krijgen ze niet en hij moet alweer vertrekken voor ze elkaar zelfs maar echt hebben kunnen spreken.
Ook het bizarre bombardement van de vleesfabriek in de laatste oorlogsdagen en hoe Hilbert de bevrijding beleefde schetst hoe een kind zo'n ingrijpende periode zou kunnen beleven.
De roman De dag dat vader verdween is beeldend geschreven; de lezer weet hoe de kamers in het huis eruit zien, of hoe de dominee zich bewoog. Hierdoor weet Nijenhuis de sfeer van de jaren veertig te creëren en treft hij de gedachten en belevingswereld van een kind op de grens van volwassenheid. Net als de hoofdpersoon is ook de schrijver Nijenhuis is een waarnemer. Hij bekijkt en beschrijft en neemt daarmee de lezer mee in zijn wereld, diezelfde lezer daarmee een aantal boeiende uren bezorgend.


De dag dat vader verdween is een Nederlandstalige roman en is een uitgave van stichting Het Drentse Boek in Beilen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Gerard Nijenhuis
Uitgever
Drentse Boek, Stichting Het
ISBN
9789065091833
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Pak mee!