De Galgenliederen

en andere groteske gedichten

Prijs € 29,50

Uitverkocht

C. Morgenstern

Paperback | Oktober 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Christian Morgenstern (1871- 1914) is een van de grootmeesters van de Duitse po e. Hoewel zijn eerste Galgenliederen al in 1905 verschenen, blijkt hij nog steeds verrassend actueel. De Galgenliederen vormden de op-maat tot een serie groteske gedichten die de mensheid een lachspiegel voorhoudt. Zijn po e is humoristisch en karikaturaal, gevoed door de geest van een diepzinnig vrijdenker. Morgenstern verklaart de oorlog aan domheid, arrogantie, opgeblazenheid, kleinburgerlijke bekrompenheid en de oorlog zelf.Morgenstern wilde, net als zijn grote voorbeeld Nietzsche, een omwaardering van de bestaande waarden en afrekenen met de heersende moraal en vastgeroeste idee Hij kwam met een baanbrekende vormentaal, schreef pure klankgedichten en zelfs het compleet woordloze 'Nachtgezang van de vis'. Samen met tijdgenoot Guillaume Apollinaire was hij een van de wegbereiders voor Dada, de Franse Surrealisten en vele anderen, ook in Nederland. 'De Blauwbilgorgel' van Cees Buddingh' is hier een goed voorbeeld van.Deze uitgave is de eerste Nederlandse bundeling van de complete Galgenliederen en aanverwante groteske literaire giganten. Wie wil weten wanneer de housemuziek werd uitgevonden, waarom Baselitz zijn doeken ondersteboven schildert, of hoe het toch komt dat in villawijken monstrueuze nieuwbouw statige historische pracht verdringt, vindt hoogst originele antwoorden bij Morgenstern.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
C. Morgenstern
Uitgever
IJzer
ISBN
9789074328975
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2006
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
428

Beschrijving

Christian Morgenstern (1871- 1914) is een van de grootmeesters van de Duitse po e. Hoewel zijn eerste Galgenliederen al in 1905 verschenen, blijkt hij nog steeds verrassend actueel. De Galgenliederen vormden de op-maat tot een serie groteske gedichten die de mensheid een lachspiegel voorhoudt. Zijn po e is humoristisch en karikaturaal, gevoed door de geest van een diepzinnig vrijdenker. Morgenstern verklaart de oorlog aan domheid, arrogantie, opgeblazenheid, kleinburgerlijke bekrompenheid en de oorlog zelf.
Morgenstern wilde, net als zijn grote voorbeeld Nietzsche, een omwaardering van de bestaande waarden en afrekenen met de heersende moraal en vastgeroeste idee Hij kwam met een baanbrekende vormentaal, schreef pure klankgedichten en zelfs het compleet woordloze 'Nachtgezang van de vis'. Samen met tijdgenoot Guillaume Apollinaire was hij een van de wegbereiders voor Dada, de Franse Surrealisten en vele anderen, ook in Nederland. 'De Blauwbilgorgel' van Cees Buddingh' is hier een goed voorbeeld van.
Deze uitgave is de eerste Nederlandse bundeling van de complete Galgenliederen en aanverwante groteske literaire giganten. Wie wil weten wanneer de housemuziek werd uitgevonden, waarom Baselitz zijn doeken ondersteboven schildert, of hoe het toch komt dat in villawijken monstrueuze nieuwbouw statige historische pracht verdringt, vindt hoogst originele antwoorden bij Morgenstern.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
C. Morgenstern
Uitgever
IJzer
ISBN
9789074328975
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2006
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
428

Pak mee!