De steile helling

Prijs € 12,50

Levertijd: 5-8 werkdagen

Ook beschikbaar als:

Maarten 't Hart

Paperback | Oktober 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Hoe is het om in de jaren vijftig op te groeien in zo'n tot sanering voorbestemde arbeidersbuurt? Enhoe ondergaan de bewoners van zo'n buurt het door hoogteverschil gesymboliseerde en door de op handen zijnde sanering geaccentueerde onderscheid van rang en stand?In het eerste deel van De steile helling schetst Maarten 't Hart een caleidoscopisch beeld van zo'n volksbuurt en haar bewoners; in het tweede deel wordt de aandacht geheel geconcentreerd op één buurtbewoonster die 'van onder aan de dijk' naar 'boven aan de dijk' probeert op te klimmen. Behalve een studie van standsverschil - een onderwerp waarop in Nederland een merkwaardig taboer rust - bevat dit boek een vleugje geschiedschrijving van de jaren vijftig, een tijdvak dat verdwenen lijkt tussen de Tweede Wereldoorlog en swingende jaren zestig, hoewel het de jaren waren van de familie Doorsnee, de Bonte Dinsdagavondtrein, de watersnood, de emigratie, Drees, de eerste AOW, Grace Kelly en de Hongaarse opstand.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Maarten 't Hart
Uitgever
De Arbeiderspers
ISBN
9789029579995
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2011
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
223

Beschrijving

Hoe is het om in de jaren vijftig op te groeien in zo'n tot sanering voorbestemde arbeidersbuurt? En
hoe ondergaan de bewoners van zo'n buurt het door hoogteverschil gesymboliseerde en door de op handen zijnde sanering geaccentueerde onderscheid van rang en stand?

In het eerste deel van De steile helling schetst Maarten 't Hart een caleidoscopisch beeld van zo'n volksbuurt en haar bewoners; in het tweede deel wordt de aandacht geheel geconcentreerd op één buurtbewoonster die 'van onder aan de dijk' naar 'boven aan de dijk' probeert op te klimmen. Behalve een studie van standsverschil - een onderwerp waarop in Nederland een merkwaardig taboer rust - bevat dit boek een vleugje geschiedschrijving van de jaren vijftig, een tijdvak dat verdwenen lijkt tussen de Tweede Wereldoorlog en swingende jaren zestig, hoewel het de jaren waren van de familie Doorsnee, de Bonte Dinsdagavondtrein, de watersnood, de emigratie, Drees, de eerste AOW, Grace Kelly en de Hongaarse opstand.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Maarten 't Hart
Uitgever
De Arbeiderspers
ISBN
9789029579995
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2011
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
223

Pak mee!