Dedicated by blood / Whakautu ki te toto

renaissance of ta moko

Prijs € 49,95

Uitverkocht

P. Steur, G.T. Hatfield

Hardback | December 2003 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Een prachtig boek over de tattoos (Ta Moko, bewerkte huid) van de Maori, de oerbewoners van Nieuw-Zeeland. Schitterende foto's van Maori getatoeëerd door Gordon Toi Hatfield. De foto's worden gecombineerd met een toelichting op de Tattoo designers en de plaats die de Ta Moko heeft in de eeuwenoude cultuur van de Maori. De fotografe Patricia Steur geniet internationale bekendheid. In Nederland staat Patricia in de top 5 van het Paul Huf Meesterklassement voor fotografen. Patricia is bekend om haar foto's van (internationaal) beroemde artiesten. Haar passie ligt bij het vastleggen van verdwijnende culturen; de tribal tattoo - de oorsprong van de hedendaagse tatoeagekunst - is een hoofdbestanddeel van deze passie. Gordon Toi Hatfield is een Nieuw-Zeelandse Maori-kunstenaar, opgeleid aan het Maori Arts & Crafts Institute. Hij heeft de hand gehad in het ontwerpen van Maori Meeting Houses en de uitvoering van het houtsnijwerk. Hij droeg hierbij als enige verantwoording voor de artistieke interpretatie van de tribal geschiedenis. Zijn houtsnijkunst lag niet ver van de traditionele Maori tatoeagekunst, Ta Moko. De overstap naar Ta Moko was een natuurlijk gevolg voor een houtsnijwerker die de betekenis en toepassing van patronen begrijpt; het medium hout werd huid. Inmiddels geniet hij internationale bekendheid als Moko kunstenaar en speelt hij wereldwijd een leidende rol. Recensie(s) NBD|Biblion recensie Begeleidende boek bij de gelijknamige tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Het boek gaat over de heropleving van de etnische en culturele identiteit van de Maori, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, wier cultuur in de afgelopen eeuw sterk in de verdrukking is geraakt door de overheersende blanke importcultuur. Centraal thema is de Ta Moko, de eeuwenoude betekenisvolle lichaamstatoeage die kenmerkend was voor de identiteit en het zelfbewustzijn van de vroegere Maori. Een aantal hedendaagse Maori laten deze tatoeages, die bijna verdwenen waren, weer aanbrengen. Zowel vrouwen als mannen worden met naakt- en portretfoto's in kleur en zwart-wit, soms paginagroot, ten tonele gevoerd, samen met hun persoonlijke motieven om zich te laten behandelen. Helaas blijft het hierbij: praatjes bij mooie glamourplaatjes. Nergens wordt diep ingegaan op de Maori-cultuur, zowel de vroegere als de huidige. Terwijl we de indruk krijgen dat slechts een klein percentage van de moderne Maori voor de traditionele tatoeages kiest. Een salontafelboek! Met verklarende woordenlijst. (Biblion recensie, D.A.P. van Duuren)

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
P. Steur, G.T. Hatfield
Uitgever
CrossMediaOne B.V.
ISBN
9789080728516
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
December 2003
Categorie
Algemeen
Taal
Engelstalig
Aantal Pagina's
108

Beschrijving

Een prachtig boek over de tattoos (Ta Moko, bewerkte huid) van de Maori, de oerbewoners van Nieuw-Zeeland. Schitterende foto's van Maori getatoeëerd door Gordon Toi Hatfield. De foto's worden gecombineerd met een toelichting op de Tattoo designers en de plaats die de Ta Moko heeft in de eeuwenoude cultuur van de Maori.
De fotografe Patricia Steur geniet internationale bekendheid. In Nederland staat Patricia in de top 5 van het Paul Huf Meesterklassement voor fotografen. Patricia is bekend om haar foto's van (internationaal) beroemde artiesten. Haar passie ligt bij het vastleggen van verdwijnende culturen; de tribal tattoo - de oorsprong van de hedendaagse tatoeagekunst - is een hoofdbestanddeel van deze passie.
Gordon Toi Hatfield is een Nieuw-Zeelandse Maori-kunstenaar, opgeleid aan het Maori Arts & Crafts Institute. Hij heeft de hand gehad in het ontwerpen van Maori Meeting Houses en de uitvoering van het houtsnijwerk. Hij droeg hierbij als enige verantwoording voor de artistieke interpretatie van de tribal geschiedenis. Zijn houtsnijkunst lag niet ver van de traditionele Maori tatoeagekunst, Ta Moko. De overstap naar Ta Moko was een natuurlijk gevolg voor een houtsnijwerker die de betekenis en toepassing van patronen begrijpt; het medium hout werd huid. Inmiddels geniet hij internationale bekendheid als Moko kunstenaar en speelt hij wereldwijd een leidende rol.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Begeleidende boek bij de gelijknamige tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Het boek gaat over de heropleving van de etnische en culturele identiteit van de Maori, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, wier cultuur in de afgelopen eeuw sterk in de verdrukking is geraakt door de overheersende blanke importcultuur. Centraal thema is de Ta Moko, de eeuwenoude betekenisvolle lichaamstatoeage die kenmerkend was voor de identiteit en het zelfbewustzijn van de vroegere Maori. Een aantal hedendaagse Maori laten deze tatoeages, die bijna verdwenen waren, weer aanbrengen. Zowel vrouwen als mannen worden met naakt- en portretfoto's in kleur en zwart-wit, soms paginagroot, ten tonele gevoerd, samen met hun persoonlijke motieven om zich te laten behandelen. Helaas blijft het hierbij: praatjes bij mooie glamourplaatjes. Nergens wordt diep ingegaan op de Maori-cultuur, zowel de vroegere als de huidige. Terwijl we de indruk krijgen dat slechts een klein percentage van de moderne Maori voor de traditionele tatoeages kiest. Een salontafelboek! Met verklarende woordenlijst.

(Biblion recensie, D.A.P. van Duuren)

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
P. Steur, G.T. Hatfield
Uitgever
CrossMediaOne B.V.
ISBN
9789080728516
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
December 2003
Categorie
Algemeen
Taal
Engelstalig
Aantal Pagina's
108

Pak mee!