Dzjan

Prijs € 17,50

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

A. Platonov

Paperback | Juli 1987 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

9789061431961 Dzjan Een klein volkje in de barre woestijn van Midden-Azië heeft zichzelf Dzjan ('ziel' of 'leventje') genoemd, omdat het niets anders bezit dan een ziel, een leven. Dit 'volk' is een samenraapsel van armoedzaaiers uit alle windstreken, vegeterend aan de uiterste rand van het bestaan, voor wie het leven een ondraaglijke kwelling is waarvan alleen de dood verlossing biedt. Eén van hen, door toeval in Moskou terechtgekomen en daar opgegroeid, keert terug naar zijn geboortestreek om zijn volk te redden. Hij denkt het een nieuw gelukkig bestaan te kunnen bieden. De Russische schrijver Andrej Platonov (1899-1951) schreef Dzjan omstreeks 1935. De censuur van de toenmalige Sovjetunie verbood de publicatie en pas in 1964, dertien jaar na zijn dood, mocht het verschijnen. Dzjan geldt als een hoogtepunt in zijn oeuvre. 'Als ik er vanaf zie Platonov een groter schrijver dan Joyce of Musil of Kafka te noemen, is dat niet omdat zulke classificaties van slechte smaak getuigen, (...) hij hoort beslist bij dit echelon van literatuur; doch op die hoogten is er geen hiërarchie.' Joseph Brodsky in Tussen iemand en niemand.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
A. Platonov
Uitgever
Pegasus, Uitgeverij En
ISBN
9789061431961
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 1987
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

9789061431961

Dzjan

Een klein volkje in de barre woestijn van Midden-Azië heeft zichzelf Dzjan ('ziel' of 'leventje') genoemd, omdat het niets anders bezit dan een ziel, een leven.

Dit 'volk' is een samenraapsel van armoedzaaiers uit alle windstreken, vegeterend aan de uiterste rand van het bestaan, voor wie het leven een ondraaglijke kwelling is waarvan alleen de dood verlossing biedt. Eén van hen, door toeval in Moskou terechtgekomen en daar opgegroeid, keert terug naar zijn geboortestreek om zijn volk te redden. Hij denkt het een nieuw gelukkig bestaan te kunnen bieden.

De Russische schrijver Andrej Platonov (1899-1951) schreef Dzjan omstreeks 1935. De censuur van de toenmalige Sovjetunie verbood de publicatie en pas in 1964, dertien jaar na zijn dood, mocht het verschijnen. Dzjan geldt als een hoogtepunt in zijn oeuvre.

'Als ik er vanaf zie Platonov een groter schrijver dan Joyce of Musil of Kafka te noemen, is dat niet omdat zulke classificaties van slechte smaak getuigen, (...) hij hoort beslist bij dit echelon van literatuur; doch op die hoogten is er geen hiërarchie.' Joseph Brodsky in Tussen iemand en niemand.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
A. Platonov
Uitgever
Pegasus, Uitgeverij En
ISBN
9789061431961
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 1987
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig