Man met de drietand (e-Book)

leven en werk van Jan Elburg 1919-1992

Prijs € 9,99
Download direct dit e-Book
Ook beschikbaar als:

Jan van der Vegt

EPUB met digitaal watermerk | Januari 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het werk van Jan G. Elburg (1919-1992) is zoals hij zelf was: geëngageerd, vol erotiek en plezier in het leven, speels maar met scherpe kantjes. Dat blijkt zowel uit zijn poëzie als uit zijn beeldende kunst. Elburg werd in Zeeland geboren en groeide op in Amsterdam-Noord. Hij werd laborant, vocht op 10 mei 1940 tegen de ss, ging in het verzet en werd communist uit overtuiging, maar geen partijlid. Met mededichters Gerrit Kouwenaar en Lucebert sloot hij zich aan bij de experimentele schilders van Cobra en hij werd een van de Vijftigers die de Nederlandse poëzie vernieuwden. Zijn eerste verzamelbundel noemde hij Drietand, als een verwijzing naar het prikkelende in zijn werk. Al jong gegrepen door zowel het surrealisme als de troubadourspoëzie, ontwikkelde Elburg zich als dubbeltalent: dichter en beeldend kunstenaar. De dichter speelde een leven lang met de taal (zijn grote liefde) en schreef een poëzie die duister of glashelder kan zijn maar altijd fascinerend is. De kunstenaar experimenteerde met ongewone technieken zoals de monoprint, het assemblageschilderij en de fotomontage. Hij werd bovendien een inspirerende leraar op de Rietveld Academie en was een succesvol schrijver van reclameteksten. Dat hij een gedreven brievenschrijver was, maakt het mogelijk in zijn biografie vaak zijn eigen stem te laten kan klinken.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jan van der Vegt
Uitgever
J.M. Meulenhoff
ISBN
9789460232428
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
Januari 2012
Bestandsgrootte
2206330 bytes
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Het werk van Jan G. Elburg (1919-1992) is zoals hij zelf was: geëngageerd, vol erotiek en plezier in het leven, speels maar met scherpe kantjes. Dat blijkt zowel uit zijn poëzie als uit zijn beeldende kunst. Elburg werd in Zeeland geboren en groeide op in Amsterdam-Noord. Hij werd laborant, vocht op 10 mei 1940 tegen de ss, ging in het verzet en werd communist uit overtuiging, maar geen partijlid. Met mededichters Gerrit Kouwenaar en Lucebert sloot hij zich aan bij de experimentele schilders van Cobra en hij werd een van de Vijftigers die de Nederlandse poëzie vernieuwden. Zijn eerste verzamelbundel noemde hij Drietand, als een verwijzing naar het prikkelende in zijn werk.
Al jong gegrepen door zowel het surrealisme als de troubadourspoëzie, ontwikkelde Elburg zich als dubbeltalent: dichter en beeldend kunstenaar. De dichter speelde een leven lang met de taal (zijn grote liefde) en schreef een poëzie die duister of glashelder kan zijn maar altijd fascinerend is. De kunstenaar experimenteerde met ongewone technieken zoals de monoprint, het assemblageschilderij en de fotomontage.
Hij werd bovendien een inspirerende leraar op de Rietveld Academie en was een succesvol schrijver van reclameteksten. Dat hij een gedreven brievenschrijver was, maakt het mogelijk in zijn biografie vaak zijn eigen stem te laten kan klinken.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jan van der Vegt
Uitgever
J.M. Meulenhoff
ISBN
9789460232428
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
Januari 2012
Bestandsgrootte
2206330 bytes Kb
Taal
Nederlandstalig