Op dood spoor

het drama van de Pakan Baroe-spoorweg 1943-1945

Prijs € 48,50

Uitverkocht

Henk Hovinga

Hardback | Augustus 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

OP DOOD SPOOR vertelt het verhaal van de aanleg van de 220 kilometer lange Pakan Baroe-spoorweg in het hete hart van Sumatra (Indonesië) door geallieerde, meest Nederlandse krijgsgevangenen en Javaanse dwangarbeiders, op last van de Japanse bezetter in de oorlogsjaren 1943-1945. Japans machtsmisbruik en wreedheid degraderen de slavenarbeiders door uitputting, honger en ziektes tot menselijke wrakken. Ieder probeert op eigen wijze te overleven. Velen geven zich tenslotte uitgeblust over aan de dood. De dramatische torpedering van twee schepen, volgepropt met slavenarbeiders bestemd voor de Pakan Baroe-spoorweg, completeren het beeld van deze bijna vergeten oorlogstragedie. De kern van het nieuwe OP DOOD SPOOR is gebaseerd op de vierde druk uit 1997 van Hovinga’s boek Eindstation Pakan Baroe. Door talloze aanvullingen met nieuwe getuigenissen, historische documenten en interviews is OP DOOD SPOOR een geheel nieuw boek geworden: het bevat nu een kwart meer tekst en ruim zeventig extra illustraties, die nooit eerder zijn gepubliceerd. OP DOOD SPOOR is op glanzend papier en in groot formaat volledig in kleur gedrukt en omvat 320 twee-koloms pagina’s. Het luxe uitgevoerde gebonden boek gaat vergezeld van een DVD met de aangrijpende televisiefilm over Pakan Baroe die Henk Hovinga maakte voor de Evangelische Omroep en die sindsdien tweemaal is uitgezonden. Op de achterpagina karakteriseert Adriaan van Dis, wiens vader slachtoffer was van het Pakan Baroedrama, het boek als INDRUKWEKKEND. ‘Zonder Henk Hovinga’s baanbrekende speurwerk zou ik nooit iets over mijn vaders torpedering (van de Junyo Maru) en over zijn dwangarbeid aan de Pakan Baroe-spoorweg te weten zijn gekomen.’ Bestond het inmiddels uitverkochte en verouderde Eindstation Pakan Baroe nog uit acht hoofdstukken, het nieuwe OP DOOD SPOOR telt er nu twaalf. Speciale vermelding verdient onder meer het nieuwe hoofdstuk over het Japanse slavenschip Junyo Maru, dat, afgeladen met krijgsgevangenen en Javaanse dwangarbeiders, bestemd voor de bouw van de Pakan Baroe-spoorweg, op 18 september 1944, dus 65 jaar geleden, door een Britse onderzeeër werd getorpedeerd. Met 5620 doden als gevolg, was deze torpedering destijds de grootste scheepsramp aller tijden.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Henk Hovinga
Uitgever
Wijnen, Uitgeverij Van
ISBN
9789051943641
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Augustus 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Beschrijving

OP DOOD SPOOR vertelt het verhaal van de aanleg van de 220 kilometer lange Pakan Baroe-spoorweg in het hete hart van Sumatra (Indonesië) door geallieerde, meest Nederlandse krijgsgevangenen en Javaanse dwangarbeiders, op last van de Japanse bezetter in de oorlogsjaren 1943-1945. Japans machtsmisbruik en wreedheid degraderen de slavenarbeiders door uitputting, honger en ziektes tot menselijke wrakken. Ieder probeert op eigen wijze te overleven. Velen geven zich tenslotte uitgeblust over aan de dood.

De dramatische torpedering van twee schepen, volgepropt met slavenarbeiders bestemd voor de Pakan Baroe-spoorweg, completeren het beeld van deze bijna vergeten oorlogstragedie.

De kern van het nieuwe OP DOOD SPOOR is gebaseerd op de vierde druk uit 1997 van Hovinga’s boek Eindstation Pakan Baroe. Door talloze aanvullingen met nieuwe getuigenissen, historische documenten en interviews is OP DOOD SPOOR een geheel nieuw boek geworden: het bevat nu een kwart meer tekst en ruim zeventig extra illustraties, die nooit eerder zijn gepubliceerd.

OP DOOD SPOOR is op glanzend papier en in groot formaat volledig in kleur gedrukt en omvat 320 twee-koloms pagina’s. Het luxe uitgevoerde gebonden boek gaat vergezeld van een DVD met de aangrijpende televisiefilm over Pakan Baroe die Henk Hovinga maakte voor de Evangelische Omroep en die sindsdien tweemaal is uitgezonden.

Op de achterpagina karakteriseert Adriaan van Dis, wiens vader slachtoffer was van het Pakan Baroedrama, het boek als INDRUKWEKKEND. ‘Zonder Henk Hovinga’s baanbrekende speurwerk zou ik nooit iets over mijn vaders torpedering (van de Junyo Maru) en over zijn dwangarbeid aan de Pakan Baroe-spoorweg te weten zijn gekomen.’

Bestond het inmiddels uitverkochte en verouderde Eindstation Pakan Baroe nog uit acht hoofdstukken, het nieuwe OP DOOD SPOOR telt er nu twaalf. Speciale vermelding verdient onder meer het nieuwe hoofdstuk over het Japanse slavenschip Junyo Maru, dat, afgeladen met krijgsgevangenen en Javaanse dwangarbeiders, bestemd voor de bouw van de Pakan Baroe-spoorweg, op 18 september 1944, dus 65 jaar geleden, door een Britse onderzeeër werd getorpedeerd. Met 5620 doden als gevolg, was deze torpedering destijds de grootste scheepsramp aller tijden.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Henk Hovinga
Uitgever
Wijnen, Uitgeverij Van
ISBN
9789051943641
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Augustus 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Pak mee!