Paul-Gustave van Hecke. het verzamelde Nederlandstalige proza

Paul-Gustave van Hecke

Prijs € 26,95

Uitverkocht

Paperback | December 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Paul-Gustave, 'Gust', van Hecke (1887-1967) was een culturele duizendpoot. Journalist, acteur, recensent, essayist, galeriehouder, theaterdirecteur, couturier en interieurontwerper, tijdschriftoprichter en redacteur, uitgever, kunstverzamelaar en kunstpromotor: Pégé was het allemaal. Dat hij ook toneel- en verhalenschrijver was en literair-historisch van belang is, is minder bekend. Van Heckes Nederlandstalige teksten zijn op twee na nooit afzonderlijk uitgegeven en ook nooit gebundeld. Deze editie van het Letterenhuis en Uitgeverij ASP , bezorgd door Van Hecke-biograaf enliterair-historicus Manu van der Aa, vult deze leemte.Van Heckes eerste bijdragen verschenen in 1907 in het door hem opgerichte blad Niew Leven. Meer bekendheid in literaire kringen verkreeg hij later, met zijn tijdschriften De Boomgaard en Het Roode Zeil. De toneelstukken die hij schreef en zijn verrassende en vernieuwende essays 'Fashion' en 'Dada' vestigden in 1920 opnieuw de spotlights op hem. De publicatiesvan zijn uitgeverij Het Roode Zeil werden zelfs zeer gewilde verzamelobjecten. Dat laatste geldt ook voor de boekuitgave van Fashion (1921) met drie 'sterkwaterplaten' of etsen van Gustave van de Woestijne - die eveneens in deze verzameleditie zijn opgenomen.Fashion en andere dada's bevat al het Nederlandstalige werk van Van Hecke: zijn verhalen, literaire en toneelkritieken, zijn toneelstukken, essays en een enkel gedicht. Met deze uitgave worden al deze soms haast niet meer terug te vinden teksten weer beschikbaar.Literatuurwetenschapper Manu van der Aa is de editeur van deze uitgave. Hij verzamelde alle teksten, annoteerde ze waar nodig en voorzag de uitgave van een inzichtgevend nawoord. Hij is redacteur van het literair-historische tijdschrift Zacht Lawijd en de auteur van onder meer de bekroonde biografie 'Ik heb de liefde liefgehad'. Het leven van Alice Nahon (Lannoo, 2008). Momenteel bereidt hij een biografie voor van P.-G. van Hecke.Fashion en andere dada's is het zestiende deel in de reeks Letterenhuispublicaties, een initiatief van het Letterenhuis in Antwerpen in samenwerking met Uitgeverij ASP . De uitgaven in deze serie - teksten brievenedities, studies en andere publicaties - zijn gebaseerd op literatuurwetenschappelijk onderzoek en hebben betrekking op literair archief dat in het Letterenhuis wordt bewaard en op deze manier toegankelijk wordt gemaakt.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Academic & Scientific publishers
ISBN
9789057183225
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
360

Beschrijving

Paul-Gustave, 'Gust', van Hecke (1887-1967) was een culturele duizendpoot. Journalist, acteur, recensent, essayist, galeriehouder, theaterdirecteur, couturier en interieurontwerper, tijdschriftoprichter en redacteur, uitgever, kunstverzamelaar en kunstpromotor: Pégé was het allemaal. Dat hij ook toneel- en verhalenschrijver was en literair-historisch van belang is, is minder bekend. Van Heckes Nederlandstalige teksten zijn op twee na nooit afzonderlijk uitgegeven en ook nooit gebundeld. Deze editie van het Letterenhuis en Uitgeverij ASP , bezorgd door Van Hecke-biograaf en
literair-historicus Manu van der Aa, vult deze leemte.

Van Heckes eerste bijdragen verschenen in 1907 in het door hem opgerichte blad Niew Leven. Meer bekendheid in literaire kringen verkreeg hij later, met zijn tijdschriften De Boomgaard en Het Roode Zeil. De toneelstukken die hij schreef en zijn verrassende en vernieuwende essays 'Fashion' en 'Dada' vestigden in 1920 opnieuw de spotlights op hem. De publicaties
van zijn uitgeverij Het Roode Zeil werden zelfs zeer gewilde verzamelobjecten. Dat laatste geldt ook voor de boekuitgave van Fashion (1921) met drie 'sterkwaterplaten' of etsen van Gustave van de Woestijne - die eveneens in deze verzameleditie zijn opgenomen.

Fashion en andere dada's bevat al het Nederlandstalige werk van Van Hecke: zijn verhalen, literaire en toneelkritieken, zijn toneelstukken, essays en een enkel gedicht. Met deze uitgave worden al deze soms haast niet meer terug te vinden teksten weer beschikbaar.

Literatuurwetenschapper Manu van der Aa is de editeur van deze uitgave. Hij verzamelde alle teksten, annoteerde ze waar nodig en voorzag de uitgave van een inzichtgevend nawoord. Hij is redacteur van het literair-historische tijdschrift Zacht Lawijd en de auteur van onder meer de bekroonde biografie 'Ik heb de liefde liefgehad'. Het leven van Alice Nahon (Lannoo, 2008). Momenteel bereidt hij een biografie voor van P.-G. van Hecke.

Fashion en andere dada's is het zestiende deel in de reeks Letterenhuispublicaties, een initiatief van het Letterenhuis in Antwerpen in samenwerking met Uitgeverij ASP . De uitgaven in deze serie - teksten brievenedities, studies en andere publicaties - zijn gebaseerd op literatuurwetenschappelijk onderzoek en hebben betrekking op literair archief dat in het Letterenhuis wordt bewaard en op deze manier toegankelijk wordt gemaakt.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Academic & Scientific publishers
ISBN
9789057183225
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
360