Reimer

Prijs € 10,00

Uitverkocht

Jacqueline Zirkzee

Paperback | Februari 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De jonge leerling-apotheker Reimer Rijkerszoon is geen held in de gebruikelijke zin van het woord. Hij is niet bijzonder ondernemend of avontuurlijk ingesteld. Tot hij middenin een pestepidemie terechtkomt en van nabij meemaakt wat de Zwarte Dood aanricht. Als hij zijn diepste verlangen wil volgen - het uitroeien van deze gruwel - zal hij boven zijn omgeving en zichzelf moeten uitstijgen.Het verraad van een vriend voert hem naar het andere eind van de wereld, waar Jan Pieterszoon Coen als een vorst in Indië regeert. Als blijkt dat Reimers aanwezigheid daar heel andere gevolgen heeft dan hij kon voorzien, is het te laat: het heldendom wordt hem in de schoot geworpen en alleen Reimer weet dat hij die status niet verdient. De geschiedenis heeft een nieuwe wending genomen, een bladzijde die in bloed zal worden geschreven. Er kan alleen nog iets goeds uit voortkomen wanneer hij zijn voornemen doorzet. Zijn passie voor de geneeskunde groeit met zijn ontwikkeling naar volwassenheid en tegen de verdrukking in weet hij aan zijn leven en zijn zelf opgelegde taak vorm te geven.In Nederland wordt de zeventiende eeuw de Gouden Eeuw genoemd. Het is een roemrijk hoofdstuk van onze vaderlandse geschiedenis, waarin stoutmoedige mannen in houten schepen lange reizen naar 'de Oost' maakten en bij terugkomst fabelachtige winsten konden bijschrijven in de boeken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Een eeuw van groeiende rijkdom, grootse ontdekkingen in de fysieke ruimte zowel als in het rijk van de geest, maar ook een tijdperk van ongekende wreedheid.Deze roman over onvervulde dromen en brandende ambities is rijk aan thema's uit het verleden: de beginjaren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de geheimzinnige Rozenkruisers, de gruwelen van de pest en het gloren van een toenemend bewustzijn over de werking van het menselijk lichaam en de ingewikkelde processen van besmetting en genezing, maar zal door de herkenbare dilemma's en personages ook de minder historisch georiënteerde lezer aanspreken.Trefwoorden: Anatomisch theater / Bloedbad van Banda / geneeskunde / Gouden Eeuw / Gouden tijden / Gouden tijden zwarte bladzijden / Historische roman / Jan Pieterszoon Coen / Leiden / Literaire fictie / Medische geschiedenis / panacee / Pest / Psychologische roman / Reizen / Rozenkruisers / Specerijenhandel / VOC / zwarte bladzijden /

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jacqueline Zirkzee
Uitgever
Brouwerij Uitgeverij de
ISBN
9789078905653
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Beschrijving

De jonge leerling-apotheker Reimer Rijkerszoon is geen held in de gebruikelijke zin van het woord. Hij is niet bijzonder ondernemend of avontuurlijk ingesteld. Tot hij middenin een pestepidemie terechtkomt en van nabij meemaakt wat de Zwarte Dood aanricht. Als hij zijn diepste verlangen wil volgen - het uitroeien van deze gruwel - zal hij boven zijn omgeving en zichzelf moeten uitstijgen.

Het verraad van een vriend voert hem naar het andere eind van de wereld, waar Jan Pieterszoon Coen als een vorst in Indië regeert. Als blijkt dat Reimers aanwezigheid daar heel andere gevolgen heeft dan hij kon voorzien, is het te laat: het heldendom wordt hem in de schoot geworpen en alleen Reimer weet dat hij die status niet verdient. De geschiedenis heeft een nieuwe wending genomen, een bladzijde die in bloed zal worden geschreven. Er kan alleen nog iets goeds uit voortkomen wanneer hij zijn voornemen doorzet. Zijn passie voor de geneeskunde groeit met zijn ontwikkeling naar volwassenheid en tegen de verdrukking in weet hij aan zijn leven en zijn zelf opgelegde taak vorm te geven.

In Nederland wordt de zeventiende eeuw de Gouden Eeuw genoemd. Het is een roemrijk hoofdstuk van onze vaderlandse geschiedenis, waarin stoutmoedige mannen in houten schepen lange reizen naar 'de Oost' maakten en bij terugkomst fabelachtige winsten konden bijschrijven in de boeken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Een eeuw van groeiende rijkdom, grootse ontdekkingen in de fysieke ruimte zowel als in het rijk van de geest, maar ook een tijdperk van ongekende wreedheid.

Deze roman over onvervulde dromen en brandende ambities is rijk aan thema's uit het verleden: de beginjaren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de geheimzinnige Rozenkruisers, de gruwelen van de pest en het gloren van een toenemend bewustzijn over de werking van het menselijk lichaam en de ingewikkelde processen van besmetting en genezing, maar zal door de herkenbare dilemma's en personages ook de minder historisch georiënteerde lezer aanspreken.

Trefwoorden: Anatomisch theater / Bloedbad van Banda / geneeskunde / Gouden Eeuw / Gouden tijden / Gouden tijden zwarte bladzijden / Historische roman / Jan Pieterszoon Coen / Leiden / Literaire fictie / Medische geschiedenis / panacee / Pest / Psychologische roman / Reizen / Rozenkruisers / Specerijenhandel / VOC / zwarte bladzijden /

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jacqueline Zirkzee
Uitgever
Brouwerij Uitgeverij de
ISBN
9789078905653
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320