Stinzenflora in Friesland

spitten in het verleden

Prijs € 17,95

Uitverkocht

H. Tonckens

Paperback | November 2008 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In oude landschapstuinen en parken bij adellijke huizen bloeien in het voorjaar de mooiste stinzenplanten. Waar komen deze vroege bloeiers (vaak bolgewassen) vandaan? En waarom zijn er juist in Friesland zoveel vindplaatsen in parken, pastorietuinen en kerkhoven? Een keur aan deskundige schrijvers, onder wie Heilien Tonckens en Rita Radetzky, geeft een cultuurhistorisch en wetenschappelijk gefundeerd overzicht van deze intrigerende planten. Plus: wanneer en hoe plant je ze? Stinzenflora in Fryslân - Als eerste tekenen van het naderende voorjaar houden ze een belofte in. De kleurenpracht van een veld vol krokussen, de zoete bedwelmende geur van Holwortel, een tuin vol bloeiende Bostulp; ze laten niemand onberoerd. De meeste soorten bloeien massaal, maar kort. Dit boek biedt de mogelijkheid in de winter al vast een voorproefje te nemen of in de zomer nog even na te genieten. Het plaatst deze bijzondere planten in hun historische en ecologische context. Het biedt bovendien veel informatie over kenmerken, vindplaatsen, beheer en onderhoud. En natuurlijk ook heel veel mooie foto’s. Een boek voor liefhebbers en kenners. Douwe T.E. van der Ploeg, schrijver van het eerste boek over stinzenplanten, vond het geweldig om te horen dat er een plan was om een nieuw boek over dit onderwerp uit te geven. Zelf was hij in 2006 niet meer in staat naar het congres te komen, dat het startschot vormde voor het Stinzenflora-project, maar hij wilde zijn verzameling met boeken, artikelen en zijn fotoalbum over stinzenplanten graag in beheer geven bij Landschapsbeheer Friesland om verder mee te werken. En nu dit boek, een gelukwens waard. Het zou ook Dr. J. Botke, die het woord stinzenplanten in de Friese en Nederlandse taal introduceerde, goed hebben gedaan. Hij was in 1939 de grondlegger van het heemkundig en biologische werk bij de Fryske Akademy. Dit boek past in de traditie die hij begon Dr. Gjerrit P. Hekstra.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
H. Tonckens
Uitgever
Friese Pers/Noordboek
ISBN
9789033007798
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2008
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
127

Beschrijving

In oude landschapstuinen en parken bij adellijke huizen bloeien in het voorjaar de mooiste stinzenplanten. Waar komen deze vroege bloeiers (vaak bolgewassen) vandaan? En waarom zijn er juist in Friesland zoveel vindplaatsen in parken, pastorietuinen en kerkhoven? Een keur aan deskundige schrijvers, onder wie Heilien Tonckens en Rita Radetzky, geeft een cultuurhistorisch en wetenschappelijk gefundeerd overzicht van deze intrigerende planten. Plus: wanneer en hoe plant je ze?

Stinzenflora in Fryslân - Als eerste tekenen van het naderende voorjaar houden ze een belofte in. De kleurenpracht van een veld vol krokussen, de zoete bedwelmende geur van Holwortel, een tuin vol bloeiende Bostulp; ze laten niemand onberoerd. De meeste soorten bloeien massaal, maar kort. Dit boek biedt de mogelijkheid in de winter al vast een voorproefje te nemen of in de zomer nog even na te genieten. Het plaatst deze bijzondere planten in hun historische en ecologische context. Het biedt bovendien veel informatie over kenmerken, vindplaatsen, beheer en onderhoud. En natuurlijk ook heel veel mooie foto’s. Een boek voor liefhebbers en kenners.

Douwe T.E. van der Ploeg, schrijver van het eerste boek over stinzenplanten, vond het geweldig om te horen dat er een plan was om een nieuw boek over dit onderwerp uit te geven. Zelf was hij in 2006 niet meer in staat naar het congres te komen, dat het startschot vormde voor het Stinzenflora-project, maar hij wilde zijn verzameling met boeken, artikelen en zijn fotoalbum over stinzenplanten graag in beheer geven bij Landschapsbeheer Friesland om verder mee te werken. En nu dit boek, een gelukwens waard. Het zou ook Dr. J. Botke, die het woord stinzenplanten in de Friese en Nederlandse taal introduceerde, goed hebben gedaan. Hij was in 1939 de grondlegger van het heemkundig en biologische werk bij de Fryske Akademy. Dit boek past in de traditie die hij begon Dr. Gjerrit P. Hekstra.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
H. Tonckens
Uitgever
Friese Pers/Noordboek
ISBN
9789033007798
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2008
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
127

Pak mee!