Wicked

(slecht) : over het leven van de slechte heks van het westen

Prijs € 24,95

Uitverkocht

Gregory Maguire

Paperback | Juli 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Een visionaire roman waarin een oud kinderverhaal op een verrassende wijze binnenstebuiten wordt gekeerd. Oz zal nooit meer hetzelfde zijn. Toen Dorothy triomfeerde over de Slechte Heks van het Westen in L. Frank Baum’s Amerikaanse klassieker, hoorden we slechts haar kant van het verhaal. Maar hoe zat het met haar aartsvijandin, de mysterieuze heks? Waar kwam zij vandaan? Hoe was ze zo slecht geworden? En wat is de ware aard van het kwaad? Jaren voor de crash van Dorothy en haar hond, doet in Oz een ander meisje van zich spreken. Deze Elphaba is geboren met een smaragdgroene huid – geen gemakkelijk lot in een land zo hatelijk en arm als Oz, waar bijgeloof en magie niet sterk genoeg zijn om overstromingen en hongersnood te verklaren of te boven te komen. Maar Elphaba is slim en haar toelating tot de universiteit in Shiz is haar entree tot een magische kring van veelbelovende jonge burgers. Elphaba’s Oz is geen Utopia. De geheime politie van de Tovenaar is alomtegenwoordig. Dieren die begiftigd zijn met stem, ziel en verstand worden bedreigd. De jonge Elphaba, groen, wild en onbegrepen, is vastbesloten de deren te beschermen – zelfs als ze het moet opnemen tegen de mysterieuze Tovenaar, zelfs als ze daarmee haar enige kans op liefde op het spel zet. Door schade en schande wijs geworden, voelt ze zich dankbaar als de wereld haar een heks noemt. Gregory Maguire schept een fantasiewereld die zo rijk en vitaal is dat onze visie op Oz voorgoed verandert. Wicked gaat over een land waar dieren praten en niet meer behandeld willen worden als tweederangs burgers, waar Munchkinlanders streven naar het comfort en de stabiliteit van de middenklasse en de Blikken Man slachtoffer wordt van huishoudelijk geweld. En dan is er nog dat meisje met de groene huid, Elphaba genaamd, dat zal opgroeien tot de beruchte Slechte Heks van het Westen, een slim, prikkelbaar en onbegrepen wezen dat ons begrip van goed en kwaad op zijn kop zet. In de traditie van Gabriel García Márquez, J.R.R. Tolkien en Lewis Carroll is Wicked een verhaal dat put uit vele bronnen. Gregory Maguire boekstaaft een odyssee door de complexe wereld van Oz – waar je slecht bent als je de waarheid spreekt.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Gregory Maguire
Uitgever
The House of Books
ISBN
9789049500443
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
479

Beschrijving

Een visionaire roman waarin een oud kinderverhaal op een verrassende wijze binnenstebuiten wordt gekeerd. Oz zal nooit meer hetzelfde zijn.

Toen Dorothy triomfeerde over de Slechte Heks van het Westen in L. Frank Baum’s Amerikaanse klassieker, hoorden we slechts haar kant van het verhaal. Maar hoe zat het met haar aartsvijandin, de mysterieuze heks? Waar kwam zij vandaan? Hoe was ze zo slecht geworden? En wat is de ware aard van het kwaad?

Jaren voor de crash van Dorothy en haar hond, doet in Oz een ander meisje van zich spreken. Deze Elphaba is geboren met een smaragdgroene huid – geen gemakkelijk lot in een land zo hatelijk en arm als Oz, waar bijgeloof en magie niet sterk genoeg zijn om overstromingen en hongersnood te verklaren of te boven te komen. Maar Elphaba is slim en haar toelating tot de universiteit in Shiz is haar entree tot een magische kring van veelbelovende jonge burgers.
Elphaba’s Oz is geen Utopia. De geheime politie van de Tovenaar is alomtegenwoordig. Dieren die begiftigd zijn met stem, ziel en verstand worden bedreigd. De jonge Elphaba, groen, wild en onbegrepen, is vastbesloten de deren te beschermen – zelfs als ze het moet opnemen tegen de mysterieuze Tovenaar, zelfs als ze daarmee haar enige kans op liefde op het spel zet. Door schade en schande wijs geworden, voelt ze zich dankbaar als de wereld haar een heks noemt.

Gregory Maguire schept een fantasiewereld die zo rijk en vitaal is dat onze visie op Oz voorgoed verandert. Wicked gaat over een land waar dieren praten en niet meer behandeld willen worden als tweederangs burgers, waar Munchkinlanders streven naar het comfort en de stabiliteit van de middenklasse en de Blikken Man slachtoffer wordt van huishoudelijk geweld. En dan is er nog dat meisje met de groene huid, Elphaba genaamd, dat zal opgroeien tot de beruchte Slechte Heks van het Westen, een slim, prikkelbaar en onbegrepen wezen dat ons begrip van goed en kwaad op zijn kop zet.

In de traditie van Gabriel García Márquez, J.R.R. Tolkien en Lewis Carroll is Wicked een verhaal dat put uit vele bronnen. Gregory Maguire boekstaaft een odyssee door de complexe wereld van Oz – waar je slecht bent als je de waarheid spreekt.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Gregory Maguire
Uitgever
The House of Books
ISBN
9789049500443
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
479

Pak mee!