Wijze dwaasheid

vijfhonderd jaar Lof der Zotheid in Nederland

Prijs € 10,00

Uitverkocht

Hans Trapman

Hardback | Oktober 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Hans Trapman (bijzonder hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit en groot Erasmusdeskundige) schreef het boek ´Wijze dwaasheid´ over 500 jaar Erasmus’ Lof der Zotheid in Nederland. Erasmus was een zeer productief man, maar zijn Lof der Zotheid (eerste druk: Parijs 1511) zou verreweg het populairst worden. Het boek hekelt vele dwaas heden, vooral die op kerkelijk terrein. De ironie wil dat de Lof der Zotheid door veel Erasmuskenners tegenwoordig primair als een religieus werk wordt gezien, waarbij het accent vaak valt op het bijna mystieke slot. Hoe verging het de Lof in Nederland? Daar is veel over te vertellen. Neem bijvoorbeeld de drie 17de eeuwse bewerkingen in dichtvorm, of een op de Lof geïnspireerd werkje van een 18de eeuwse atheïstische majoor. Geïllustreerde uitgaven vormen een hoofdstuk apart: van de bekende Holbein illustraties werden er soms enkele weggelaten of gekuist. ´Wijze dwaasheid´ laat de lezer kennismaken met vijf eeuwen bewonderaars en bestrijders, met vertalingen en bewerkingen van dit onverwoestbare boegbeeld van de Nederlandse en Europese cultuurgeschiedenis.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Hans Trapman
Uitgever
Balans, Uitgeverij
ISBN
9789460033728
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2011
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
160

Beschrijving

Hans Trapman (bijzonder hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit en groot Erasmusdeskundige) schreef het boek ´Wijze dwaasheid´ over 500 jaar Erasmus’ Lof der Zotheid in Nederland.

Erasmus was een zeer productief man, maar zijn Lof der Zotheid (eerste druk: Parijs 1511) zou verreweg het populairst worden. Het boek hekelt vele dwaas heden, vooral die op kerkelijk terrein. De ironie wil dat de Lof der Zotheid door veel Erasmuskenners tegenwoordig primair als een religieus werk wordt gezien, waarbij het accent vaak valt op het bijna mystieke slot.

Hoe verging het de Lof in Nederland? Daar is veel over te vertellen. Neem bijvoorbeeld de drie 17de eeuwse bewerkingen in dichtvorm, of een op de Lof geïnspireerd werkje van een 18de eeuwse atheïstische majoor.

Geïllustreerde uitgaven vormen een hoofdstuk apart: van de bekende Holbein illustraties werden er soms enkele weggelaten of gekuist. ´Wijze dwaasheid´ laat de lezer kennismaken met vijf eeuwen bewonderaars en bestrijders, met vertalingen en bewerkingen van dit onverwoestbare boegbeeld van de Nederlandse en Europese cultuurgeschiedenis.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Hans Trapman
Uitgever
Balans, Uitgeverij
ISBN
9789460033728
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2011
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
160

Pak mee!