Woord!

de taal van nederhop

Prijs € 14,95

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Vivien Waszink

Paperback | Oktober 2013 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 2 beoordelingen
Beoordeel dit boek ook!

Beschrijving

Nederhoppers zijn grappig als haha, cooler dan een pinguïn in een vriestas en stoer - ze naaien zelfs Van Gogh een oor aan. Hiphop is een wereld vol speelse taal, een wereld van creatieve opschepperij en van het dissen van andere rappers, zoals in De goeie in het vloeien van de Osdorp Posse: 'Ze hebben wel de riemen maar ze weten niet te roeien, groentje, want jij zette nog je schoentje toen ik al gangsterrapte over al kapoentje'. Wat bedoelen nederhoppers? Niet alleen scheldwoorden, jongerentaal en straattaal komen aan bod, maar ook de vele letterlijke vertalingen: Woord! ('word; word is bond': zo is het, afgesproken), jullie hebben mijn rug, en ik die van jullie ('you got my back and I got yours': voor elkaar opkomen). En talloze leenwoorden, zoals dissen ('disrespect': geen respect geven, beledigen), diggen (begrijpen, waarderen) en fronten (je beter voordoen dan je bent; ruziemaken). Metaforen en woordspelingen in nederhop, nieuwe stijlfiguren, nieuwe betekenissen van bestaande woorden, nieuwe samenstellingen - noem maar op: Woord! legt het uit. VIVIEN WASZINK werkt als taalkundige op het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). Ze schreef eerder artikelen over nederhop in Onze Taal. Ze schrijft een wekelijkse column voor Hiphop in je smoel.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Vivien Waszink
Uitgever
Nieuwezijds b.v.
ISBN
9789057123887
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Nederhoppers zijn grappig als haha, cooler dan een pinguïn in een vriestas en stoer - ze naaien zelfs Van Gogh een oor aan. Hiphop is een wereld vol speelse taal, een wereld van creatieve opschepperij en van het dissen van andere rappers, zoals in De goeie in het vloeien van de Osdorp Posse: 'Ze hebben wel de riemen maar ze weten niet te roeien, groentje, want jij zette nog je schoentje toen ik al gangsterrapte over al kapoentje'.

Wat bedoelen nederhoppers? Niet alleen scheldwoorden, jongerentaal en straattaal komen aan bod, maar ook de vele letterlijke vertalingen: Woord! ('word; word is bond': zo is het, afgesproken), jullie hebben mijn rug, en ik die van jullie ('you got my back and I got yours': voor elkaar opkomen). En talloze leenwoorden, zoals dissen ('disrespect': geen respect geven, beledigen), diggen (begrijpen, waarderen) en fronten (je beter voordoen dan je bent; ruziemaken).

Metaforen en woordspelingen in nederhop, nieuwe stijlfiguren, nieuwe betekenissen van bestaande woorden, nieuwe samenstellingen - noem maar op: Woord! legt het uit.

VIVIEN WASZINK werkt als taalkundige op het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). Ze schreef eerder artikelen over nederhop in Onze Taal. Ze schrijft een wekelijkse column voor Hiphop in je smoel.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Vivien Waszink
Uitgever
Nieuwezijds b.v.
ISBN
9789057123887
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Pak mee!